Jak odżywiają się Japończycy?

Jak odżywiają się Japończycy?

Podstawowym składnikiem w kuchni japońskiej zdecydowanie jest ryż. Stosowany jako główne danie lub dodatek do śniadania, obiadu i kolacji może być porównywany przez Polaka do ziemniaków czy chleba. Pierwszy posiłek wciągu dnia tradycyjnie składa się z gotowanego na parze ryżu i z dania drugiego, którym może być na przykład sałatka czy suszone wodorosty. Podobnie wygląda obiad- jego główne danie stanowi ryż oraz różne rodzaje makaronów, podawane obowiązkowo w oddzielnych miseczkach. Najważniejszym posiłkiem w Japonii jest zdecydowanie kolacja. Podczas niej można przekonać się, że nie tylko sushi czy tempera są popularnymi daniami, ponieważ obecnie na kuchnię tego kraju ogromny wpływ mają inne takie, jak włoska, francuska, chińska a nawet amerykańska. Nie jest niczym dziwnym jedzenie hamburgerów, hot dogów oraz wszelkich tuczących, przygotowywanych szybko na szeroką skalę posiłków. Szczególnie zauważyć to można wśród japońskich dzieci, które po szkole często ze znajomymi udają się do restauracji typu „fast food”, aby tam zjeść coś innego- coś co nie jest w żaden sposób związane z szeroko popularną tradycyjną kuchnią ich kraju.

Artykuły

Przyjaciele