Savoir-vivre w restauracji – jak jeść

Savoir-vivre w restauracji – jak jeść

Wizyta w restauracji wymaga znacznego obycia. Zasady savoir-vivre obowiązują wszędzie, niemniej jednak w trakcie jedzenia oraz bezpośrednio przed nim o gafę łatwo. Sporo osób wspomina, że pomyliło wodę do przepłukania rąk stojącą w naczyniu obok talerza z bulionem. Niestety o takie wpadki bardzo łatwo. Dla osób niewprawionych wielkim wyzwanie stanowić będzie wybór odpowiednich sztućców. Tak jak ze standardowego noża, widelca i łyżki zapewne wszyscy korzystaliśmy, tak ilość tych widelczyków i łyżeczek przy jedzeniu dość wykwintnych potraw może budzić niepokój. Podobnie jest z jedzeniem rękoma – niektóre, choć trzeba przyznać, że nieliczne potrawy wręcz tak należy jeść. Jest to jeszcze większe wyzwanie, by nie przykuć uwagi wszystkich gości siedzących w restauracji. Chyba najrozsądniejszym rozwiązaniem jest po prostu spytać kelnera o to, jak daną potrawę należy spożywać. Jeśli zrobimy to delikatnie, nikt nie powinien się zorientować, a przecież wcale nie jest nietaktem czegoś nie wiedzieć i dopytać. Znacznie większym jest nie wiedzieć i zrobić źle, narażając się na zażenowanie ze strony innych.

Artykuly